De muzikanten

Begin 2007 zaten een 4-tal muzikanten bij elkaar, nadat vrij kort daarvoor een 12- mans formatie uit elkaar was gevallen en ze eigenlijk hun muziekinstrumenten (nog) niet aan de wilgen wilden hangen.

Na een paar vergaderingen besloten ze zich te richten op de Sloveense stijl, beter bekend als “Oberkrainermusik”, een muziekstijl, die in de jaren 50 van de vorige eeuw bedacht werd door Slavko en Vilko Avsenik. Oberkrain is Duits voor de Sloveense regio Gorenjska waar de gebroeders Avsenik vandaan komen. In Nederland en vooral in deze regio vrij weinig gespeeld en door velen als ondergewaardeerd en simpel beschouwd.
Het duurde niet lang of ze hadden al 7 personen bij elkaar(!) die dat wel zagen zitten! De traditionele Oberkrainer- muziek bestaat echter uit 5 instrumenten (accordeon of steirische harmonica, trompet, klarinet, gitaar en bastuba). De 2 extra muzikanten speelden echter basgitaar en slagwerk, instrumenten, die standaard niet thuishoren in dit muziekgenre. Toch maar eens uitproberen met z’n zevenen!.

annetwilma

 

“Kiek’n wat wodt!”
De eerste oefenavonden vonden plaats en iedereen was ’t er over eens, dat deze Oberkrainer-stijl best lekker klonk, vooral omdat het geheel meer “Schwung” had dan het origineel en het beste te omschrijven is als “Oberkrainer-muziek in een Tiroler jasje”. (Of misschien “TIRAINER”-musik?)

 

 

39716628025_b53f7bec19_b

Daarnaast leek hen de Duitse en Oostenrijkse alpenmuziek, oftewel Alpenländische Volksmusik, ook wel iets, een stijl, die over het algemeen alleen over de grens ten gehore wordt gebracht. Een goede keuze bleek achteraf, omdat ze, nadat de eerste optredens een feit waren, vanuit het publiek wel eens te horen kregen, dat alles een beetje hetzelfde klonk en men al gauw “uitgeluisterd” was. Op deze manier waren meer muzikale variaties mogelijk. Het duurde dan ook niet lang, of er kwamen nummers van onder meer Captain Cook, die Kastelruter Spatzen en Marc Pircher op de lessenaar terecht. Ook teksten in het “Winterswijks dialect” worden niet geschuwd..

Ze kwamen er al snel achter, dat het publiek het liefst muziek hoort waarin veel variatie zit en daarom onderscheiden ze zich van vele andere orkesten en kunnen, indien gewenst, voor een compleet (avond)programma zorgen.

MIXER22

 

Hier een foto van de slingebeek in winterswijk.

 

 

 

 

 

Gemaakt in de Baekendelle (vertaald beken dal).

“Die Slingetaler”, vernoemd naar Winterswijks bekendste beek.
Hier onder de  Watermolen Berenschot.